Työturvallisuutta on huolehtia kuormalavahyllyjen kunnosta ja varastoturvallisuudesta ja se edellyttää viikottain suoritettavaa omavalvontaa ja raportointia johdolle sekä vuosittain suoritettavia tarkastuksia. Tarkastuksia ovat käyttöönottotarkastukset ja määräaikaistarkastukset.
Kuormalavahyllyjen käyttöönottotarkastus
Käyttöönottotarkastuksia tehdään kun hyllyt asennetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. Samoin jos ne siirretään ja asennetaan uuteen paikkaan. Kuormalavahyllyihin tehtävät muutostyöt vaativat myös käyttöönottotarkastuksen.
Kuormalavahyllyjen määräaikaistarkastus
Määräaikaistarkastuksia puolestaan suoritetaan säännöllisin väliajoin käyttöönoton jälkeen. Tarkastuksilla huolehditaan, että kuormalavahyllyt pysyvät turvallisina käyttää, mikä puolestaan vähentää riskejä onnettomuuksille ja antavat näin suojan sekä henkilöstölle, että omaisuudelle.
Turvallisuustarkastusten sisältö
Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota kuormalavahyllyjen rakenteisiin ja kokoonpanoon. Lisäksi huomioidaan lainsäädäntöön liittyvät seikat sekä hyllystöihin asetetut standardit. Tarkastuksessa käydään läpi itse kuormalavahyllyjen osalta esimerkiksi:
- pystyelementit
- vaakapalkit
- varmistimet
- törmäyssuojat: etupylväänsuojat / päätysuojat
- verkkotasot / takasuojaverkot
- Lisäksi kiinnitetään huomiota mm. kuormituskyltteihin, lavoihin, hyllystöissä oleviin työtiloihin, kokonaisuuksista syntyviin painoihin, kuormiin ja näiden sidontoihin.
Tarkastuksesta saa tarkastusraportin, johon on sisällytetty tiedot läpi käydyistä asioista sekä mahdolliset suositukset / huomautukset.
Lisätietoja kuormalavahyllyjen turvallisuudesta:
- Kuormalavahyllyjen kantavuus ja mitoitus
- Kuormalavahyllyt – turvallisuus edellä
- Varastohyllyjen turvallisuustarkastus lisää työturvallisuutta, ehkäisee vaaratilanteita, vähentää tavaravahinkoja
Kysymyksiä kuormalavahyllyjen turvallisuudesta
Mitä työturvallisuusmääräyksiä kuormalavahyllyjen käytössä on?
Kuormalavahyllyjen käytössä on noudatettava työ- ja elinkeinoministeriön asetuksia, jotka koskevat työvälineiden turvallista käyttöä sekä työntekijöiden turvallisuutta. Tämä sisältää muun muassa säännölliset tarkastukset, huollot ja käyttäjien kouluttamisen turvallisiin työtapoihin.
Kuinka usein kuormalavahyllyt tulisi tarkastaa?
Kuormalavahyllyt tulisi tarkastaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, mutta suositeltavaa on tehdä silmämääräisiä tarkastuksia viikoittain. Tarkastusten avulla varmistetaan, että hyllyt ovat kunnossa eikä niissä ole vaurioita tai muita turvallisuusriskejä.
Mitä asioita tulisi huomioida kuormalavahyllyjen tarkastuksessa?
Tarkastuksessa tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi hyllyjen rakenteelliseen eheyteen, mahdollisiin vaurioihin, kiinnityksiin, kuormituksen tasaisuuteen sekä siihen, ettei hyllyillä ole ylimääräistä kuormaa tai epätasaisesti asetettuja kuormia.
Miten kuormalavahyllyjen ylikuormittamista voidaan välttää?
Ylikuormittamista voidaan välttää merkitsemällä selkeästi hyllyjen maksimikuormituskyky ja kouluttamalla henkilökuntaa ymmärtämään näiden rajoitusten merkitys. Lisäksi on tärkeää käyttää vain asianmukaisesti kunnossapidettyjä lavoja ja varmistaa, että kuormat ovat tasaisesti jakautuneet.
Mikä on yleisin syy kuormalavahyllyjen turvallisuusongelmiin?
Yleisin syy turvallisuusongelmiin on väärin käytetyt tai ylikuormitetut hyllyt sekä puutteellisesti tehdyt tarkastukset ja huollot. Myös huolimattomuus kuormien asettamisessa ja hyllyjen läheisyydessä liikkumisessa voi aiheuttaa riskejä.
Miten hyllyvauriot tulisi käsitellä?
Jos kuormalavahyllyissä havaitaan vaurioita, ne tulee korjata välittömästi ammattitaitoisen henkilön toimesta. Vaurioituneet osat on vaihdettava uusiin, ja hyllyjen käyttöä tulee välttää, kunnes ne on todettu turvallisiksi.
PYYDÄ TARJOUS
Ota yhteyttä ja kerro miten voisimme auttaa. Teemme mielellämme kilpailukykyisen tarjouksen.
KYSY RAHOITUKSESTA!
Tiesitkö, että voit saada toteutuksillemme joustavan rahoituksen? Ota yhteyttä sähköpostilla – saat lisätietoa siitä, miten kannattaa toimia.